AIDAN MAALAUS KLASSIKKOMAALILLA

26.9.2016


"yhteistyössä Virtasen maalitehdas"

Kolme asiaa joista tykkään meidän pihassa; samettinen nurmikko, siisti asfalttikäytävä ja valkoinen aita. Näistä asfaltti on tietysti se helppohoitoisin. Nurmikkoa isäntä vaalii ahkerasti, keväthuollosta se alkaa ja hoitamista riittää myöhään syksyyn saakka. Myös puuaita vaatii huoltoa vähintään yhtä paljon kuin kasviaitakin. Kun muutimme tähän, mietimme erilaisia aitavaihtoehtoja, meillä tontin laitaa reunustaa kävelytienpätkä, siihen halusimme hetimiten sekä näkösuojaa, että koirasuojaa. Koska talomme on maltillisesti perinteikkään puutalon tyylinen, istuu siihen yksinkertainen puuaitamalli mukavasti. Aita sai olla ensimmäisen vuoden maalaamatta, sitten se maalattiin kertaalleen ja nyt muutaman vuoden jälkeen oli korkea-aika perusteelliselle aidan kunnostukselle.
Kuvasta voi todeta, kuinka aitamme maalipinta oli kulahtanut ja miten vetiset talvet olivat sammaloittaneet sitä. Aidan maalaukseen valittiin perinteikkään Virtasen maalitehtaan 4Öljyn Laatumaali. Tämä maali* on jo oikea klassikko, nimittäin se tuli markkinoille reilu 50-vuotta sitten, vuonna 1963. Neljän Öljyn Laatumaali ei ole pelkkä aitamaali, vaan se on loistava yleismaali ulkopintojen maalaukseen. 
Ennen maalaamista oli kuitenkin hoidettava pohjatyöt. Puuaita tarvitsee suojakseen homeenestoainetta, sen olimme edellisellä maalikerralla skipanneet ja lopputulos oli sen mukainen, joten nyt päätettiin hoitaa homma kunnolla. Ensimmäiseksi aitaan levitettiin laimennettua Virtasen homeentappajaa* ja kun se oli vaikuttanut vuorokauden, aita pestiin painepesurilla.
Pesun jälkeen aidan annettiin kuivua kunnolla ja lopuksi levitettiin toinen, vähän tujummin sekoitettu homeenestoaine, joka jätettiin sitten maalin alle. Homeentappajan levitys sujui suihkuttamalla. Tällaiset aineet ovat vahvoja, joten levityksessä kannattaa olla huolellinen ja suojata tarvittaessa ympäristö roiskeilta. Kun ryhtyy maalaushommiin, kannattaa vielä kysyä asiantuntevalta myyjältä ohjeet kyseiseen työhön. Oli muuten tosi mukava asioida Virtasen maalitehtaan omassa maalikaupassa Raisiossa. Paljon sujuvampaa kuin asiointi suuressa rautakaupassa, joissa palvelua joutuu usein odottelemaan, eikä myyjiä viitsi vaivata liian pitkillä kysymyksillä.

Virtasen 4Öljyn Laatumaali käy myös aidan metallisten tolppahuppujen maalaamiseen. Aiemmin ne oli maalattu metallille tarkoitetulla maalilla, eikä se näyttänyt kovin hyvin kestävän sään vaihteluita. Kätevä kun samalla maalilla saattoi työstää koko aidan.

Pensseli heilui ahkerasti ja maalaustyö sujui sukkelaan, tätä maalia oli kuulemma ilo työstää. Minähän en tällä kertaa maalannut, vaan katselin ja kuvasin. Naapureilla olikin varmasti ihmeteltävää, kun isäntä ahersi maalaten ja minä vaan maleksin ympäriinsä kameran kanssa. Yritin kyllä samalla olla vähän hanslankarina ja seuralaisena.
Vein esimerkiksi maalarille virvokkeita toiveiden mukaan. Tällä kertaa työn lomassa maistui Nespresso. Olen sitä mieltä, että homma kuin homma sujuu mukavammin, kun muistaa syödä ja juoda kunnolla. Varsinaisena maalauspäivänä sää helli. Nyt on muutenkin ollut kiitollinen syksy ilmojen puolesta, tällaisia maalaustöitä on voinut huoletta hoitaa näin myöhemminkin, kun kesän aikana ei tullut sopivaa maalausbreikkiä tai inspistä.

Meidän puutalosta eivät maalauspuuhat lopu tähän aitaprojektiin. Tarkoituksena olisi suorittaa sisällä  seinien maalaus, olen kaavaillut jotakin sävyä maalarinvalkoisen tilalle. Ensi keväänä puolestaan olisi edessä talon ulkomaalaus. Nyt jo odotan sitä erityisellä innolla, sillä talomme vaaleansiniharmaa väri vaihtuu joksikin muuksi, mahdollisimman valkoiseksi. Koko talon ilme tulee sen myötä muuttumaan radikaalisti. Samalla on tarkoitus vihdoin uusia ulkoseinävalaisimet. Eli projektia pukkaa sekä sisällä, että ulkona. 
On kyllä mahtavaa kun syysaurinko paistaa pihalle ja saa nauttia vielä vihreästä tasaisesta nurmikosta ja puhtaan valkoisesta aidasta. Se vie vähän katsetta pois minun kontollani olevista muista istutuksista, jotka ovat lievästi sanoen unohtuneet rehottamaan. Kun isot linjat on hoidettu, ei pienempiin yksityiskohtiin tarvitse takertua. Nyt on hyvä jättää puutarhakausi seuraavaan kevääseen, kun tärkeimmät asiat on kuitenkin tehty.

Ihanaa aurinkoista viikkoa!

*tuotteet saatu bloginäkyvyyttä vastaan

8 comments

 1. Meillä uusittiin talon julkisivulaudoitus neljä vuotta sitten ja samalla se maalattiin Virtasen neljän öljyn laatumaalilla. Remonttimiehet kehuivat, että sillä oli hyvä maalata ja jälki oli hyvää. Maalipinta näyttää edelleen hyvältä, niinkuin sen pitääkin. En ollutkaan aiemmin kuullut tuosta maalista, mutta onneksi ystäväni vinkkasi hyvästä maalista.

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mahtava kuulla maalista noin hyviä kokemuksia. Meilläkin isäntä sanoi että sillä on tosi hyvä maalata ja minusta pinnasta tuli tosi kaunis jälki. :)

   Poista
 2. Meillä on talo maalattu Virtasen maalilla 10v sitten (2 kerrosta) ja se on edelleen kuin uusi! Varasto, joka rakennettiin 8 vuotta sitten, maalattiin vain yhdellä kerroksella ja nyt aurinkopääty näyttää siltä, että voisi vetää toisen kerroksen päälle. Paras maali, mitä tiedän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava myös sinulta kuulla noin hyviä käyttökokemuksia. Ihan mahtista! Kiitos kun jaoit :)

   Poista
 3. Tulipa aidasta kuin uusi. Näytti, että maalaaminen sujui pohjatöiden jälkeen sutjakkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sujui sutjakkaasti, ainakin näin sivusta katsojan mielestä, heh. Aita on taas kuosissa, ihan mahtavaa :)

   Poista
 4. Anonyymi2/3/18 12:28

  Kauniin näköistä jälkeä ja huippu postaus! Miten maali on pysynyt metallisissa tolppahupuissa? Minulla on maalausurakka edessä, metallia ja puuta pintamatskuna ja pohdinkin mikä maali kestäisi parhaiten. Yt. Noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva kuulla :)
   Itse asiassa, metalliset tolpanhuput oli maalattu aiemmin toisella maalilla joka oli lohkeillut ja sen päälle tällä Virtasen maalilla. Kohtalaisesti on pysynyt, olisi varmasti pysynyt paremmin jollei alla olisi ollut kulunut maalipinta.

   Mutta suosittelen tolpanhuppuihin ruosteenestomaalia Ferrexiä ja päälle Futuraa tai Ferrex Aqua ja Futura Aqua. Ja puuosiin Nordica Ekoa tai Visa Premiumia. :)

   Poista