BLOGIPERIAATTEET

29.10.2013

Sain maailman parhaalta pikkusiskoltani Suvilta, Valkoinen Harmaja-blogista , haasteen blogiperiaatteista. Haasteen on alkujaan lanseerannut Johanna Löytö-blogista. Tämä oli niin mielenkiintoinen, että päätin tarttua aiheeseen.
                         
                                                                       
Johanna kertoo:

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista.”

                                                                   .................


Perusjutut

Aloitin bloggaamisen syksyllä 2008, eli noin viisi vuotta sitten. Tuolloin olin vasta tutustunut blogeihin. Sysäys aloittamiselle oli sisareni, joka asuu eri paikkakunnalla. Näin saatoimme seurata toistemme juttuja myös blogin välityksellä.

Aluksi olin kauhuissani, että joku tunnistaisi minut. Koska kuitenkin kirjoitin pukeutumisestani, oli pakko ottaa asukuvia. Niinpä ensin leikkelin päätä pois kuvista tai suttasin kasvot hattarasuhrulla. Myös kuvaaminen oli todella vaikeaa, sillä en ollut oikeastaan ikinä juuri kameraan koskenut. En edes omistanut omaa kameraa. Hankin perusmallisen pienen digipokkarin, jolla sitten yritin kuvailla itseäni. Ensimmäinen oppini kameraan liittyen oli salaman käytön välttely. Siitä se sitten pikku hiljaa alkoi sujua, samoin kuin bloggaaminen muutenkin.

Olin heti alkuhetkistä lähtien innostunut tästä hommasta, yhtä mielekästä tämä on vielä tänä päivänäkin, kaikkien vuosien jälkeen. Eli voisi sanoa, että tämä on "minun juttuni".

Parin vuoden bloggaamisen jälkeen sain tarjouksia blogini siirtämisestä erinäisille alustoille. Mielenkiintoisin tarjous oli Bonnierin Evita-lehdeltä. Ennätin kirjoittaa Evitaan blogia ja omaa lehtipalstaani melkein kahden vuoden ajan, kunnes lehti päätettiin lakkauttaa. Näin olen taas tänä syksynä palannut takaisin bloggeriin.

Olen saanut todella paljon tältä harrastukselta, josta on lopulta tullut myös toinen työni. Miten ihana on saada jakaa omia mielenkiinnonkohteitaan toisten samoista asioista innostuvien kanssa. Ja kuinka mieletöntä on tavata lukijoita ja toisia bloggareita. Ihaniin ihmisiin tutustuminen on tämän homman parhainta antia.

Teksti ja ulkoasu

Tykkään pitää blogini ulkoasun ja teksin "omannäköisenäni". Pyrin kirjoittamaan hyvää suomen kieltä, mutta rennolla otteella, oman puhetyylini mukaisesti. Ihailen näppäriä kirjoittajia oveline sanakäänteineen ja sujuvine virkkeineen.

Yritän sanoa sanasen myös englanniksi, sillä minulla on jonkin verran myös ulkolaisia lukijoita. Pakko kyllä tunnustaa, ettei enkun tuottaminen ole lempipuuhaani.

Ulkoasu on ollut blogissani aika saman tyylinen alusta saakka. Banneria en ole raaskinut muuttaa, vaikka monta kertaa se on mielessä ollut. Ulkoasun käsin piirretyt nuolet ja viivat kuvastavat mieltymystäni kaikenlaisiin muistilappuihin ja muistitauluihin. Ainakaan toistaiseksi en ole tähän tyyliin kyllästynyt.

Kuvat

Haluan panostaa kuviin mahdollisimman paljon, käytän pääosin omia kuviani. Vuosien varrella olen pikku hiljaa parantanut kuvauskalustoani ja nyt käytän kahta erilaista kameraa. Järjestelmäkamerani on Canonin EOS 5D Mark II, johon minulla on kaksi objektiivia. Näppäränä käyttökameranani kulkee äskettäin Olympukselta saamani PEN Lite E-PL5, johon minulla on kolme objektiivia. Molemmissa kameroissa käytän eniten kiinteitä objektiiveja, joissa on hyvä valovoima. Tärkeä lisäväline on myös jalusta, jonka taas aktivoin kesän jälkeen käyttöön, kun kuvausvalo on häviksissä.

Minun kuviani saa lainailla, jos vaan muistaa linkittää ohessa takaisin blogiini.Linkit

Olen koonnut blogin sivupalkkiin listaa seuraamistani blogeista. Lisäksi teksteistäni löytyy linkkejä, jotka ovat väriltään punaisia. Pyrin linkittämään toisia blogeja ja tahoja helpottaakseni lukijoiden tiedonseurailua. Joskus postaukseni sisältävät myös mainoslinkkejä, jotka on merkitty aina postauksen yhteydessä "sisältää mainoslinkkejä"-tekstillä.

Postaustahti

Pyrin postailemaan lähes päivittäin. Joskus, etenkin viikonloppuisin, saattaa olla muita menoja ja toimia, ettei ennätä blogin pariin. Pidän itse blogeista, jotka päivittyvät usein. Lemppareita haluaa seurata tiiviisti - eikö vain.

Yhteistyö ja mainonta

Blogi on muodostunut jo toiseksi työkseni, eli teen välillä erilaisia yhteistöitä tai kampanjoita yritysten kanssa. Valitsen kuitenkin kohteet sen mukaan, mistä itse olen kiinnostunut ja mistä tuotteista pidän.  Työni sisustusliikkeessä on paljolti asiakkaiden neuvomista erilaisissa kotiin liittyvissä asioissa ja visuaalisissa jutuissa. Siksi koen mielekkäiksi yhteistöiksi esimerkiksi vinkkien jakamisen. Alusta saakka olen myös halunnut tuoda esille tietynlaisia visuaalisia näkemyksiä pukeutumisen ja sisustamisen suhteen. Minulle on luontevaa puhua näistä asioista ja toivon sen välittyvän myös lukijoille.

Mainoskollaaseja olen vasta äskettäin alkanut kokeilla. Itse pidän kovasti oman tyylisteni bloggaajien kokoamista tuote-esittelyistä. Olen löytänyt monta kivaa juttua vaivattomasti, ilman turhaa nettikaupoissa notkumista. Koen sen olevan lukijoita palvelevaa, että joku poimii tyyliin sopivia juttuja helposti ja nopeasti saataville. Myös yhdistelyvinkit ovat kivoja, niistä löytää ehkä jotain uutta omaan asukokonaisuuteen tai sisustukseen.

Ikävät kommentit

Itse olen ollut superonnekas ihanien lukijoideni suhteen. En ole kovin montaa ilkeää kommenttia saanut. Pidän myös fiksusti esitetyistä eriävistä mielipiteistä ja pohdinnoista. Arvostan kuitenkin hyviä tarkoitusperiä, eli sellainen kommentti, jonka tarkoitus on pahoittaa jonkun mieltä, ei ole millään muotoa fiksu. Se tosin kertoo tietysti enemmän kommentin kirjoittajasta kuin vastaanottajasta.

Työhöni liittyvät asiat

Työpaikkani eli yritykseni ei ole täällä mikään salaisuus. Joskus blogin alkuaikoina yritin pitää työtäni "salassa", mutta en kokenut sitä oikein luontevaksi, sillä haluan blogata omana itsenäni ja vapaasti. Työpaikkani näkyy myös jatkuvasti asukuvien taustalla, joten siitä on muodostunut oma pieni osansa tätä blogiani.

Liitännäiset (some)

Blogilla on omat Facebook-sivu, Instagram-tili ja Pinterest-sivu. Näiden linkit, samoin kuin blogin seuraamista helpottavat sivustot löytyvät kätevästi sivupalkista.

Vinkit bloggaamiseen

Neuvoisin aloittelevia bloggareita kirjoittamaan rennosti omaan tyyliinsä. Ei kannata seurailla liikaa mitä muut tekevät. Aitous kyllä välittyy blogista ja se on aina etu. Ehkä oman tyylin löytäminen kestää hetken, niin se tekee varmasti kaikilla, mutta luota omaan intuitioon.

Kuviin kannattaa panostaa, sillä visuaalisuus vetoaa lukijoihin. Ei tarvitse omata kallista kameraa, mutta kuvien ottamista kannattaa vähän harjoitella. Lukea kokeneempien vinkkejä valotuksista, tarkentamisista ja muista oleellisista asioista. Suosittelen myös suhteellisen kookasta kuvakokoa. Jos aikoo tehdä blogiharrastusta pitkällä tähtäimellä, myös jonkinlainen kuvankäsittelyohjelma kannattaa hankkia ja opetella käyttämään sitä. Näistä asioista kannattaa kysellä kokeneemmilta bloggaajilta vaikka meilitse apua. Itse ainakin autan mielelläni!

Jos haluaa blogilleen lukijoita, jotka pysyvät matkassa,  kannattaa panostaa myös postaustahtiin. Vain harvoin päivittyvät blogit unohtuvat helposti, etenkin alkuvaiheessa, kun ei ole vielä syntynyt pysyvää lukijasuhdetta.

Intoa bloggaamiseen!


Huh, tulipas pitkä teksti. Kiitos jos jaksoit lukea tänne saakka :)

Haluaisin haastaa seuraavat blogittaret tähän mukaan:16 comments

 1. Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mahtavan haasteen alulle panemisesta! <3

   Poista
 2. Mahtava haaste, tähän pitää paneutua ajan kanssa. Kiitos! Voi, kun pääsisi pian taas Turkuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Marjukka! Kiitos myös kun olit linkittänyt minua taas <3 Yritäpä pian järkätä pieni Turku-päivä!

   Poista
 3. Kiitos haastesta Anne! :) Mistä ovat peräisin nuo postauksen kuvat? Onpa hauskoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Katri! Sain kuvat Petriltä :)

   Poista
 4. I am so glad you are blogging. I visit often (sometimes daily!) even though I don't comment much. Please keep it up, you are so inspirational.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, thank you for your lovely comment <3

   Poista
 5. Kiitos ihanista sisustusinspiraatiokuvista tuolla alempana! Sun pitäis kirjoittaa sisustuskirja tai -opas, minä ainakin ostaisin heti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana, nyt kyllä menin hämilleni :) Kiitos paljon!

   Poista
 6. Ihana haaste! Kiitos tosi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna laittoi kyllä aika hyvän kiertoon. Kiva jos teet tän :)

   Poista
 7. Näitä on tosi kiva lukea, ja hienot kuvat tekstissä! Piti tulla myös kiittämään siitä lasinalusvinkistä taannoin. Tilasin ne mailitse ja ovat olleet just hyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karla, kiva kuulla :) Ja ihan mielettömän kiva jos lasinaluset on olleet hyvät. Olin niin iloinen nuorten puolesta kun saivat vähän kauppaakin!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen ja avartava postaus, kiitos. Käyn säännöllisesti lukemassa blogiasi, mutta valitettavasti kommentointi niin usein jää ajatuksen tasolle. Pidän pukeutumistyylistäsi tosi paljon kuten tyylistäsi yleensäkin. Ilostun erityisesti, kun valkoiset villakorvat vilahtavat kuvissa.
  Kiitos kivasta seurasta ja hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ania kivasta kommentista! Tiedän sen itsekin, että kommentointi jää turhan usein. Eipä hätää, pääasia on että pysyy matkassa mukana seurailemassa.

   Oikein ihanaa syksyä!

   Poista